12.12.2013

LIPSIA SCHAU 2013

V pátek 6.12. jsem navštívil v Lipsku Německou Speciální výstavu zdrobnělé drůbeže při tamní celostátní výstavě. Prezentovalo se jen o něco málo zvířat než loni na Evropské výstavě. Vystavené zdr. vyandotky ve 28 barevnách rázech byly nejvíce zastoupeny černými 207 ks, bílými 150 ks a žíhanými 115 ks.

Stříbrných černě lemovaných bylo 105 ks. Nejkrásnějším kohoutem u stříbrných byl s 97 body ohodnocen kohout chovatele Helmuta Baiera, kteráho jsem shodou okolností loni navštívil a dovezl jsem si chovného kohouta, po kterém mám nádhedrná zvířata pro příští rok. Helmut Baier chová tento bar. ráz 51 let a každoročně má okolo 7 kmenů. Právem letos jeho kohout dostal nejvíce bodů. Viz obr.:Baier 97

Dle mého názoru dálším nejtypičtějším byl kohout Franka Kohlera  s 96 body. Jsem nesmírně šťastný, že právě tento jedinec vylepší můj chov v roce 2014, Věřím v jeho velký přínos. Viz obr.:

frank 96

Trochu mě mrzí nevýrazné bodové hodnocení stříbrných vyandotek chovatele Wernera Schoneho, kterému hodně fandím, hlavně proto, že se se snaží stále držet plemeno v „zdrobnělé“ formě a nepodléhá trendům větších a silnějších zvířat. Také mu děkuji za více jak hodinový výklad standardu u vystavených jedinců. Jsem rád, že i krev jeho vyandotek koluje v některých mých kmenech.

Na výstavě jsem se setkal se spustou chovatelů a prodiskutoval jednotlivá zvířata ohledně typu, kresby, hřebene atd. Po zpáteční cestě jsem se ještě navštívil chovatele Reneho Schonfeldra, který mě zaujal svým chovem a prezentací loni na Evrop. výstavě. Jakým milým překvapením bylo pro mě, když Rene měl pro mě přichystaného krásného chovného kohouta – za to mu patří velké DÍK.

Fotky všech vysatvených kohoutů zdr. vyandotek stříbrných a vybraných slepiček jsou v mé externí galerii:

FOTO LIPSKO 2013 VYANDOTKY STŘÍBRNÉ

FOTO LIPSKO 2013 VŠEOBECNĚ